W powstawanie Ekoprzewodników po Małopolsce aktywnie od samego początku angażują się “Zagórzańskie Dziedziny”. Bardzo dziękujemy za pomoc i zaufanie. Jednocześnie zachęcamy, by planując podróż na południe Małopolski skorzystać z EkoPrzewodnika “Zagórzańskie Dziedziny” dostępnego na stronie VisitMałopolska
Wybierając się w te rejony KONIECZNIE MUSICIE SPRÓBOWAĆ
Najbardziej charakterystyczne dla Zagórzańskich Dziedzin są cztery regionalne potrawy oraz tradycyjne zioła i przyprawy:
• pierogi z suszonymi śliwkami – jedno z dań, które musiały się znaleźć na wigilijnym stole Zagórzan,
• kołoc z bryndzą – rodzaj pieczywa drożdżowego z mąki razowej podawanyw okresach w zmożonej pracy w polu, kiedy do pomocy przychodzili sąsiedzi. Pieczono go także z okazji „ograbku”, czyli zakończenia żniw, a także na wesela,
• sapka – kluski „rozgarnywane”, gotowane na wodzie z pszennej mąki razowej. Ugotowaną kluskę o konsystencji gęstego budyniu wykłada się na talerz, „rozgarnuje”, tworząc niewielkie wgłębienie do którego wlewa się omastę; tradycyjnie podawana jest ze słodką śmietanką, masłem, bądź skwarkami,
• zupa z korpieli – inaczej korpielanka, postna zupa z dodatkiem brukwi (karpieli), marchwi, ziemniaków czasem mleka lub słodkiej śmietanki oraz polnych ziół. Tę sycącą, pożywną zupę gotowano u Zagórzan najczęściej w okresach głodu, na przednówku, kiedy zapasy były już
bardzo uszczuplone,
• tradycyjne zagórzańskie zioła i przyprawy to: kurdybanek, lebiodka (oregano) i lubczyk
Kreatywne warsztaty kulinarne organizują Śwarne Babki z Koła Gospodyń Wiejskich Łętowe, tel. +48 735 750 865, www.mszana.pl w zakładce Zagórzańskie Dziedziny/Warsztaty kreatywne
Fotografie pochodzą z publikacji “Podróżuj po Małopolsce w rytmie Eko”. Ich autorką jest Dominika Zaręba