W powstawanie Ekoprzewodników po Małopolsce aktywnie od samego początku angażują się “Zagórzańskie Dziedziny”. Bardzo dziękujemy za pomoc i zaufanie. Jednocześnie zachęcamy, by planując podróż na południe Małopolski skorzystać z EkoPrzewodnika “Zagórzańskie Dziedziny” dostępnego na stronie VisitMałopolska

Wybierając się w te rejony KONIECZNIE MUSICIE SPRÓBOWAĆ
Najbardziej charakterystyczne dla Zagórzańskich Dziedzin są cztery regionalne potrawy oraz tradycyjne zioła i przyprawy:
pierogi z suszonymi śliwkami – jedno z dań, które musiały się znaleźć na wigilijnym stole Zagórzan,
kołoc z bryndzą – rodzaj pieczywa drożdżowego z mąki razowej podawanyw okresach w zmożonej pracy w polu, kiedy do pomocy przychodzili sąsiedzi. Pieczono go także z okazji „ograbku”, czyli zakończenia żniw, a także na wesela,
sapka – kluski „rozgarnywane”, gotowane na wodzie z pszennej mąki razowej. Ugotowaną kluskę o konsystencji gęstego budyniu wykłada się na talerz, „rozgarnuje”, tworząc niewielkie wgłębienie do którego wlewa się omastę; tradycyjnie podawana jest ze słodką śmietanką, masłem, bądź skwarkami,
zupa z korpieli – inaczej korpielanka, postna zupa z dodatkiem brukwi (karpieli), marchwi, ziemniaków czasem mleka lub słodkiej śmietanki oraz polnych ziół. Tę sycącą, pożywną zupę gotowano u Zagórzan najczęściej w okresach głodu, na przednówku, kiedy zapasy były już
bardzo uszczuplone,
tradycyjne zagórzańskie zioła i przyprawy to: kurdybanek, lebiodka (oregano) i lubczyk

Kreatywne warsztaty kulinarne organizują Śwarne Babki z Koła Gospodyń Wiejskich Łętowe, tel. +48 735 750 865, www.mszana.pl w zakładce Zagórzańskie Dziedziny/Warsztaty kreatywne 

 

Opis zaczępnięty ze strony FB Zagórzańskie Dziedziny
“Zagórzańskie Dziedziny łączą Beskid Wyspowy i Gorce. Splatają przyrodę z niezwykłymi krajobrazami. Wiążą tradycje pasterskie, rzemiosło, kulturę i sztukę. Scalają pasje, emocje i ducha górali zagórzańskich.
Marka Zagórzańskie Dziedziny poświęcona jest miłośnikom gór spragnionym natury i prostoty, którzy podejmą wyzwanie spędzania wolnego czasu daleko od miasta i szosy.
Kiedy nas odwiedzać? O każdej porze roku i dnia!
Młodsi i starsi odkrywcy mogą poznawać dziedziny zagórzańskiej krainy przez cztery pory roku, o wschodzie i zachodzie słońca.
Przemierzając pieszo, na nartach, konno czy rowerem ścieżki wydeptane przez Justynę Kowalczyk, Władysława Orkana i bacę Bulandę nasi Odkrywcy mogą poczuć się zagórzańskimi mistrzami, pisarzami, bacami, zielarzami… Na wędrowców czekają zagórzańskie szczyty: Śnieżnica, Lubogoszcz, Szczebel, Jasień, Ćwilin, czy gorczański Kudłoń – wszystkie z cudownymi wieloplanowymi widokami, których nie można spotkać nigdzie indziej! 😇
Warsztaty rękodzielnicze, muzyczne, przyrodnicze, edukacyjne, pikniki zagórzańskie – to tylko część dziedzinowej oferty, którą „konsumuje się” na miejscu. Na wynos można zabrać skarby – wiedzę, wspomnienia, osobiście znalezione lub wykonane pamiątki ➡️ https://bit.ly/2YI7mO9
Zwolennicy dobrej kuchni opartej na lokalnych, naturalnych produktach znajdą zagórzańskie smaki w serwowanych tutaj tradycyjnych potrawach: kyciokach, sapce, scodrze, galasie, czy pierogach z suszonymi śliwkami. 😋
Daj się uwieść Zagórzańskim Dziedzinom!
Odkrywaj je pasjami!
Zanurz się w ich magii!
To dziedzinnie proste!”

Fotografie pochodzą z publikacji “Podróżuj po Małopolsce w rytmie Eko”. Ich autorką jest Dominika Zaręba

_________________________
Wpis powstał w ramach projektu pt. „Małopolska Ekoturystyka – zrównoważony rozwój turystyczny regionu”, który jest realizowany przez Fundusz Partnerstwa jako część Programu EkoMałopolska. Jego celem jest promocja regionu w sposób zrównoważony, odpowiedzialny i jak najmniej inwazyjny dla środowiska naturalnego oraz zakładający autentyczne zainteresowanie jego bogactwem i dziedzictwem. Projekt jest realizowany ze środków Województwa Małopolskiego.