Dokument został opracowany przez Elżbietę Tomczyk-Miczkę w ramach projektu pt. „Małopolska Ekoturystyka – zrównoważony rozwój turystyczny regionu” realizowanego przez Fundusz Partnerstwa we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.

Z produktem regionalnym związana jest zwykle jakaś wyjątkowa historia. Nie ma stricte określonego schematu który klasyfikuje potrawę czy jest atrakcją kulinarną czy nie. Często produkty kandydujące do miana regionalnych były przygotowywane na specjalne okazje, święta, wesela, chrzciny, uroczystości. Wymagały one sił i środków do ich przygotowywania, czemu towarzyszyło powstawanie anegdot i opowieści. Wszystkie historyjki i opowiastki o produktach regionalnych są dodatkową atrakcją zarówno dla przypadkowych gości, jak i przybywających turystów, którzy pragną jak najwięcej się dowiedzieć i poznać miejsca w których przebywają.
Elżbieta Tomczyk-Miczka


Elżbieta Tomczyk-Miczka. Ekspert kulinarny, twórczyni szlaku kulinarnego Małopolska Trasa Smakoszy w Małopolskiej Organizacji Turystycznej. Prowadzi własne felietony kulinarne w tygodniku Wprost. Wykładała autorski przedmiot Regionalne Atrakcje Kulinarne w Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej, występowała na licznych konferencjach, w tym międzynarodowych. Dziennikarka turystyczna, podróżniczka, realizatorka filmów. Zasiada w gronie doradców Polskiej Organizacji Turystycznej ds. polskich szlaków kulinarnych.
fotografie: Kamil Sorocki, Dominika Zaręba
grafiki: Diana Jabłońska